Kwaśne mleko Sun and Food

Oryginalne bakterie do namnażania Kwaśne Mleko Kempisty

Łagodny smak i skład bakteryjny powoduje, że polecane jest dla dzieci.

Ponieważ bakterie rozkładają laktazę, kwaśne mleko jest lżej strawne i lepiej tolerowane niż zwykłe mleko i ma pozytywny wpływ na florę jelitową dziecka. Ma wiele korzystnych właściwości dla rozwoju dziecka.

Więcej szczegułów

eco-163
Nowy produkt

29,00 zł

29,00 zł per szt.
10

- +

Dodaj do porównania

Sprzedano:

W tym tygodniu: 8

 
Opis

Kwaśne mleko - oryginalne bakterie KEMPISTY

Zawiera kultury bakterii:

Lactococcus lactis subsp. lactis

Lactococcus lactis subsp. cremoris

Lactococcus lactis subsp. lactis biovar. diacetylactis

Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris

Z 1 szt saszetki otrzymujemy 1 litr kwaśnego mleka. Produkt do wielokrotnego namnażania.

Przy zastosowaniu się do zaleceń producenta i wykonywaniu regularnego namnażania zgodnie z instrukcją, proces ten można przeprowadzać przez kilka (do 6) miesięcy. Wytwarzany przez bakterie kwas mlekowy i inne substancje działają przeciwzapalnie i hamują rozwój bakterii chorobotwórczych i grzybów w organizmie dziecka. Nie zawiera glutenu, cukru, zagęszczaczy ani żadnych dodatków chemicznych, ani składników modyfikowanych genetycznie.

Polecane:

- jako składnik codziennej diety dziecka

- w czasie i po kuracjach antybiotykowych

- dla kobiet w ciąży (na zmianę z jogurtem L+)

- dla wzmocnienia odporności

- przy problemach z trawieniem i wchłanianiem pokarmu

Będąc wysokowartościowym odżywczo produktem, jest jednocześnie lekkostrawny i łatwo przyswajalny.

Zalety kwaśnego mleka:

Zawiera bogactwo dobrze przyswajalnych składników odżywczych potrzebnych dla wzrostu i rozwoju: witaminy m.i.n. A, C, witaminy z grupy B : B1, B2,B5 (kwas pantotenowy), B6, B12 , PP, kwas foliowy, witaminy D, E, H, K, łatwo przyswajalny wapń, żelazo i aminokwasy.

  • Obecność żywych bakterii i wytworzonych przez nie substancji m.i.n. kwasu mlekowego sprzyja regeneracji prawidłowej flory bakteryjnej przewodu pokarmowego, poprawia trawienie i przemianę materii.
  • Reguluje pracę przewodu pokarmowego, zapobiegając biegunkom i zaparciom.
  • Przeciwdziała rozwojowi szkodliwych mikroorganizmów w przewodzie pokarmowym, zapobiegając biegunkom. 
  • Poprzez zwiększone przyswajanie wapnia i fosforu wzmacnia kości.
  • Zmniejsza objawy nietolerancji laktozy.
  • Nie zawiera glutenu.

Wytworzone w domu produkty nie podlegają obróbce przemysłowej, dlatego bakterie w nich zawarte są żywe i korzystnie działają na nasz organizm.

Są także bardzo wydajne, ponieważ np.jedna saszetka kultury bakteryjnej pozwala na wytworzenie wielu litrów jogurtu nawet przez pół roku. Wspaniale smakują zarówno same jak i w połączeniu z owocami, płatkami zbożowymi i innymi dodatkami.

Wolne od: produktów (zbóż) glutenowych, jajek, ryb, soji, orzeszków ziemnych, selera, musztardy (gorczycy), sezamu, dwutlenku siarki i dwusiarczku, skorupiaków, mięczaków, łubinu.

Masa netto: 4,9g +/-0,05g

Reklamacje:

aby rozpocząć procedurę reklamacyjną niezbędne jest: ZDJĘCIE, opis wykonania namnożenia

- prosimy przysłać maila z oficjalną reklamacją zakupionego towaru

do maila należy dołączyć zdjęcia wadliwego produktu! ( jeśli jogurt nie wyszedł, należy zrobić zdjęcie nieudanego jogurtu w przezroczystym pojemniku (słoiku, czy innym), aby ujęta była zawartość, słoik z góry / od przodu, oraz nabrane na łyżkę i zrobienie zdjęcia), 

- w mailu opisać w skrócie sposób robienia namnażania: czas namnażania (ile w sumie godzin minęło), rodzaj mleka,  metoda namnażania (słoik, jogurtownica), sposób utrzymania temperatury - piekarnik, koc,lub inna), opis smaku i konsystencji po namnożeniu.

- w mailu uwzględnić dane do wysyłki wraz z nr kontaktowym (niezbędne do realizacji wysyłki w przypadku uznania reklamacji)

Napisz opinię

Kwaśne mleko Sun and Food

Oryginalne bakterie do namnażania Kwaśne Mleko Kempisty

Łagodny smak i skład bakteryjny powoduje, że polecane jest dla dzieci.

Ponieważ bakterie rozkładają laktazę, kwaśne mleko jest lżej strawne i lepiej tolerowane niż zwykłe mleko i ma pozytywny wpływ na florę jelitową dziecka. Ma wiele korzystnych właściwości dla rozwoju dziecka.

Napisz opinię

 

WYTWARZANIE:

Najlepiej używać mleka pełnotłustego krowiego, koziego lub z nasion.

  1. Podgrzewamy 1 litr mleka do temp. 80°C aby zabić obce bakterie (na powierzchni mleka pojawia się pierwszy kożuszek). Jeżeli używamy mleka pasteryzowanego lub z ziaren podgrzewamy je tylko do temp. 42°

  2. Przelewamy mleko do naczynia ( np. szklanego słoika ) i studzimy do temp. około 42°C.

    WAŻNE:naczynie musi mieć szczelną pokrywkę!!

  3. Dopiero teraz otwieramy saszetkę z bakteriami, wsypujemy do mleka, mieszamy i szczelnie zamykamy naczynie.

  4. Zostawiamy do fermentacji do 16 godzin w temperaturze około 42°C aż do uzyskania właściwej gęstej konsystencji. W tym celu możemy wstawić słoik do garnka z bardzo ciepłą wodą sięgającą poniżej poziomu zakrętki lub nagrzanego wcześniej piekarnika, albo zawinąć w koc.

    Unikamy wstrząsania naczyniem!

    Uwaga!

    Pierwsze namnożenie jeśli nie wychodzi można trzymać nawet do 24 godzin!

  5. Po skwaszeniu zdejmujemy pokrywkę i przechowujemy w lodówce.

Tak przygotowany produkt nadaje się do spożycia, ale również stanowi źródło bakterii do następnego namnażania.  

KOLEJNE NAMNAŻANIE:

Następne namnażanie najlepiej przeprowadzić w ciągu pierwszych 3 dni, a nie później niż 7 dni od wytworzenia poprzedniego produktu (im starszy zakwas tym gorzej się namnaża).

Na każdy litr nowo przygotowanego mleka (wg pkt. 1 i 2) dajemy 4 łyżki z poprzednio wytworzonego produktu i postępujemy jak poprzednio.

Namnażanie możemy powtarzać wielokrotnie, również ilościowo, aż do chwili kiedy produkt straci swoje właściwości: konsystencję i zapach. Oznacza to, że należy zaszczepić nową kulturę bakterii.

Namnożony produkt może być przechowywany w lodówce do 7 dni, w saszetce wg terminu przydatności do użycia (saszetkę należy również przechowywać w lodówce).

Z 1 szt saszetki otrzymujemy 1 litr jogurtu. Produkt do wielokrotnego namnażania.

Przy zastosowaniu się do zaleceń producenta i wykonywaniu regularnego namnażania zgodnie z instrukcją, proces ten można przeprowadzać przez kilka (do 6) miesięcy.

Terapia jogurtowa jak zacząć ? 

Terapię jogurtową rozpoczynamy od jogurtu L+.

Dzięki zawartym w nim bakteriom zostaje przywrócona prawidłowa flora bakteryjna przewodu pokarmowego.

Szczególnie ważny jest Acidophilus, którego działanie wspomaga leczenie chorób przewodu pokarmowego spowodowanych przez Helicobacter pylori.

Po 14 dniach dołączamy kefir.

Rano w dalszym ciągu pijemy jogurt L+ a w południe i wieczorem kefir.

Zawarty w kefirze CO 2 powoduje lepsze przesuwanie pokarmu w jelitach, szczególnie w jelicie grubym. Zawiera on również bardzo dużą ilość kwasu mlekowego.

Dzięki tym walorom powoduje tzw."oczyszczanie" organizmu. (Pokarm, który zbyt długo przebywa w jelicie grubym, wytwarza toksyny, które dostają się do krwi. Powoduje to poranną ospałość, brak energii).

Pijemy więc rano jogurt L+ a w południe i wieczorem kefir, łącznie nawet 1 litr dziennie.

W krajach wschodu kefir nazywany jest "płynem rozkoszy", ponieważ daje dużo energii.

Nadaje się dla osób wykonujących duży wysiłek fizyczny oraz dla odchudzających się.

FILMY

Walka z Helicobacter pylori

Zdrowe żywienie - Jadwiga Kempisty

Odchudzanie i żywienie w otyłości - Jadwiga Kempisty

Zdrowe żywienie - Jadwiga Kempisty

Zdrowe jajko - Jadwiga Kempisty

Stół Wielkanocny - Jadwiga Kempisty

Zdrowe masło - Jadwiga Kempisty

Produkt zgodny z Dyrektywą UE 1829/2003 i 1830/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dn. 22.09.2003

Ze względu na właściwości zdrowotne sposób dawkowania naszych bakterii może być różny w różnych krajach, z racji różnych przepisów prawnych.

Produkty powiązane

13 innych produktów w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Porównanie 0