Jogurt naturalny Sun and Food

Polecany jest szczególnie dla seniorów do regularnego spożywania. Zawiera bakterie którym przypisuje się pozytywny wpływ na długowieczność.  U osób starszych zmienia się skład flory bakteryjnej przewodu pokarmowego ,dlatego w ich przypadku korzystne jest regularne stosowanie jogurtu naturalnego na zmianę z jogurtem L+. Cena obejmuje 1 szt.

Więcej szczegułów

eco-164
Nowy produkt

29,00 zł

29,00 zł per szt.
10

- +

Dodaj do porównania

Sprzedano:

W tym tygodniu: 4

 
Opis

Jogurt naturalny - bakterie do namnażania, oryginalna saszetka Kempisty

Zawiera kultury bakterii:​

Streptococcus thermophilus

Lactococcus bulgaricus

Z 1 szt saszetki otrzymujemy 1 litr jogurtu. Produkt do wielokrotnego namnażania.

Przy zastosowaniu się do zaleceń producenta i wykonywaniu regularnego namnażania zgodnie z instrukcją, proces ten można przeprowadzać przez kilka (do 6) miesięcy.

Wytwarzane przez bakterie substancje regulują pracę przewodu pokarmowego, poprawiają trawienie i wchłanianie, wzmacniają florę bakteryjną przewodu pokarmowego, co jest bardzo istotne dla osób starszych.

Zalety jogurtu naturalnego:

Zawiera bogactwo dobrze przyswajalnych składników odżywczych regenerujących organizm: witaminy m.i.n. A, C, witaminy z grupy B : B1, B2,B5 (kwas pantotenowy), B6, B12 , PP, kwas foliowy, witaminy D, E, H, K, łatwo przyswajalny wapń, żelazo i aminokwasy.

  • Obecność żywych bakterii i wytworzonych przez nie substancji m.i.n. kwasu mlekowego sprzyja regeneracji prawidłowej flory bakteryjnej przewodu pokarmowego, poprawia trawienie i przemianę materii,
  • Reguluje pracę przewodu pokarmowego, zapobiegając biegunkom, zaparciom i wzdęciom,
  • Działa przeciwgrzybiczo i zapobiega rozwojowi szkodliwych bakterii w jelitach.
  • Wspomaga układ odpornościowy,
  • Zwiększone przyswajanie wapnia i fosforu,
  • Zmniejsza objawy nietolerancji laktozy,
  • Nie zawiera glutenu.

W wytworzonych dzięki naszym bakteriom produktach zawarte są żywe bakterie o udowodnionym zdrowotnym wpływie na organizm, jest ich dużo więcej niż w jakikolwiek kapsułkach probiotykowych i pakowanych produktach (w opakowaniu, ze względu na niekorzystne warunki, bakterie giną w ciągu dwóch dni).

Wytworzone w domu produkty nie podlegają obróbce przemysłowej, dlatego bakterie w nich zawarte są żywe i korzystnie działają na nasz organizm.

Są także bardzo wydajne, ponieważ np.jedna saszetka kultury bakteryjnej pozwala na wytworzenie wielu litrów jogurtu nawet przez pół roku.

Wspaniale smakują zarówno same jak i w połączeniu z owocami, płatkami zbożowymi i innymi dodatkami.

Wszystkie produkty nadają się do produkcji sera.

Wolne od: produktów (zbóż) glutenowych, jajek, ryb, soji, orzeszków ziemnych, selera, musztardy (gorczycy), sezamu, dwutlenku siarki i dwusiarczku, skorupiaków, mięczaków, łubinu.

Produkt zgodny z Dyrektywą UE 1829/2003 i 1830/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dn. 22.09.2003

Masa netto: 4,9g +/-0,05g

Ze względu na właściwości zdrowotne sposób dawkowania naszych bakterii może być różny w różnych krajach, z racji różnych przepisów prawnych.

Produkt zgodny z Dyrektywą UE 1829/2003 i 1830/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dn. 22.09.2003

Napisz opinię

Jogurt naturalny Sun and Food

Polecany jest szczególnie dla seniorów do regularnego spożywania. Zawiera bakterie którym przypisuje się pozytywny wpływ na długowieczność.  U osób starszych zmienia się skład flory bakteryjnej przewodu pokarmowego ,dlatego w ich przypadku korzystne jest regularne stosowanie jogurtu naturalnego na zmianę z jogurtem L+. Cena obejmuje 1 szt.

Napisz opinię

 

Terapia jogurtowa jak zacząć ?

Terapię jogurtową rozpoczynamy od jogurtu L+.

Dzięki zawartym w nim bakteriom zostaje przywrócona prawidłowa flora bakteryjna przewodu pokarmowego.

Szczególnie ważny jest Acidophilus, którego działanie wspomaga leczenie chorób przewodu pokarmowego spowodowanych przez Helicobacter pylori.

Po 14 dniach dołączamy kefir.

Rano w dalszym ciągu pijemy jogurt L+ a w południe i wieczorem kefir.

Zawarty w kefirze CO 2 powoduje lepsze przesuwanie pokarmu w jelitach, szczególnie w jelicie grubym. Zawiera on również bardzo dużą ilość kwasu mlekowego.

Dzięki tym walorom powoduje tzw."oczyszczanie" organizmu. (Pokarm, który zbyt długo przebywa w jelicie grubym, wytwarza toksyny, które dostają się do krwi. Powoduje to poranną ospałość, brak energii).

Pijemy więc rano jogurt L+ a w południe i wieczorem kefir, łącznie nawet 1 litr dziennie.

W krajach wschodu kefir nazywany jest "płynem rozkoszy", ponieważ daje dużo energii.

Nadaje się dla osób wykonujących duży wysiłek fizyczny oraz dla odchudzających się.

WYTWARZANIE:

Najlepiej używać mleka pełnotłustego krowiego, koziego lub z nasion,nie UHT.

  1. Podgrzewamy 1 litr mleka do temp. 80°C aby zabić obce bakterie (na powierzchni mleka pojawia się pierwszy kożuszek). Jeżeli używamy mleka pasteryzowanego lub z ziaren podgrzewamy je tylko do temp. 42°

  2. Przelewamy mleko do naczynia ( np. szklanego słoika ) i studzimy do temp. około 42°C.

    WAŻNE:naczynie musi mieć szczelną pokrywkę!!

  3. Dopiero teraz otwieramy saszetkę z bakteriami, wsypujemy do mleka, mieszamy i szczelnie zamykamy naczynie.

  4. Zostawiamy do fermentacji do 16 godzin w temperaturze około 42°C aż do uzyskania właściwej gęstej konsystencji. W tym celu możemy wstawić słoik do garnka z bardzo ciepłą wodą sięgającą poniżej poziomu zakrętki lub nagrzanego wcześniej piekarnika, albo zawinąć w koc.

    Unikamy wstrząsania naczyniem!

    Uwaga!

    Pierwsze namnożenie jeśli nie wychodzi można trzymać nawet do 24 godzin!

  5. Po skwaszeniu zdejmujemy pokrywkę i przechowujemy w lodówce.

Tak przygotowany produkt nadaje się do spożycia, ale również stanowi źródło bakterii do następnego namnażania.

KOLEJNE NAMNAŻANIE:

Następne namnażanie najlepiej przeprowadzić w ciągu pierwszych 3 dni, a nie później niż 7 dni od wytworzenia poprzedniego produktu (im starszy zakwas tym gorzej się namnaża).

Na każdy litr nowo przygotowanego mleka (wg pkt. 1 i 2) dajemy 4 łyżki z poprzednio wytworzonego produktu i postępujemy jak poprzednio.

Namnażanie możemy powtarzać wielokrotnie, również ilościowo, aż do chwili kiedy produkt straci swoje właściwości: konsystencję i zapach. Oznacza to, że należy zaszczepić nową kulturę bakterii.

Namnożony produkt może być przechowywany w lodówce do 7 dni, w saszetce wg terminu przydatności do użycia (saszetkę należy również przechowywać w lodówce).

Z 1 szt saszetki otrzymujemy 1 litr jogurtu. Produkt do wielokrotnego namnażania.

Przy zastosowaniu się do zaleceń producenta i wykonywaniu regularnego namnażania zgodnie z instrukcją, proces ten można przeprowadzać przez kilka (do 6) miesięcy.

Saszetki najlepiej przechowywać w lodówce.


FILMY:

Walka z Helicobacter pylori

Zdrowe żywienie - Jadwiga Kempisty

Odchudzanie i żywienie w otyłości - Jadwiga Kempisty

Zdrowe żywienie - Jadwiga Kempisty

Zdrowe jajko - Jadwiga Kempisty

Stół Wielkanocny - Jadwiga Kempisty

Zdrowe masło - Jadwiga Kempisty


UWAGA: W okresie letnim paczki z bakteriami wysyłane są od poniedziałku do czwartku.

Produkty powiązane

14 innych produktów w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Porównanie 0