Ksylitol fiński cukier brzozowy 1kg Stanlab

Ksylitol jest stosowany jako źródło energii dla osób po wysiłku.

Zatrzymuje spadek masy mięśniowej, pomaga stabilizować poziomy insuliny i cukru we krwi.

Więcej szczegułów

eco-510
Nowy produkt

32,00 zł

32,00 zł per szt.
Uwaga : Ostatnie sztuki!

- +

Dodaj do porównania

 
Opis

Ksylitol fiński

Ksylitol produkowany jest z twardego drewna brzozy oraz drewna bukowego.

Ksylitol powinno się wprowadzać do diety stopniowo, zaczynając od małych ilości.

Stosować jako zamiennik białego cukru.

Ksylitol jest tak zwanym alkoholem cukrowym. W jego cząsteczce jest 5 atomów węgla.

W przeciwieństwie do cukrów 6-cio i 12-sto węglowych takich jak: glukoza, fruktoza, sacharoza i laktoza nie fermentuje w przewodzie pokarmowym.

Spożywanie cukru i innych oczyszczonych węglowodanów powoduje gwałtowne wydzielanie glukozy lub cukru do krwi. W reakcji na to trzustka wydziela insulinę, aby skierować glukozę do komórek, gdzie ulega ona przetworzeniu na energię. Nadmiar glukozy wywołuje w organizmie stres i po pewnym czasie słabnie reakcja komórek na insulinę. Stan taki, zwany insulinoopornością, stanowi potężny problem i szacuje się, że połowa Amerykanów cierpi na tę dolegliwość. Insulinooporność wiąże się z zaburzeniami w poziomach cholesterolu i trójglicerydów, nadciśnieniem, zwiększonym ryzykiem zawału serca oraz cukrzycą.

Stosowanie ksylitolu zamiast cukru oraz ograniczenie spożycia oczyszczonych węglowodanów znacznie podwyższających ilość glukozy we krwi obniża nie tylko ryzyko PCOS, ale również torbieli, mięśniaków, gruczolistości, PMS (premenstrual syndrome syndrom przedmiesiączkowy), uderzeń gorąca, przybierania na wadze i depresji.

Zdolność ksylitolu do wzmacniania kości wynika z tego, że stymuluje on wchłanianie wapnia w jelitach. 

Ksylitol nie poddaje się fermentacji, a więc nie może być zamieniony na kwasy przez bytujące w jamie ustnej bakterie, dzięki czemu pomaga w przywróceniu właściwej równowagi alkaliczno-kwasowej w jamie ustnej. To zasadowe środowisko nie jest przyjazne dla szkodliwych bakterii, a szczególnie dla najgorszej z nich o nazwie Streptococcus mutans. Ksylitol wpływa inhibitująco na rozwój choroby. 

Jedną z wszechstronnych zalet ksylitolu jest jego zdolność do hamowania wzrostu bakterii powodujących zapalenie ucha środkowego u małych dzieci.

W ramach dwóch niedawno przeprowadzonych badań ponad tysiąca dzieci okazało się, że guma do żucia z dodatkiem ksylitolu zmniejsza ryzyko zapadnięcia na zapalenie ucha środkowego o średnio 40 procent oraz znacznie ogranicza powikłania związane z tym schorzeniem, jak również potrzebę stosowania antybiotyków.

Kolejną korzyścią wynikającą ze spożywania ksylitolu jest rola, jaką ten związek odgrywa w przywracaniu normalnej konsystencji kości.

Włączenie ksylitolu do diety jest z pewnością przyjemnym sposobem czerpania korzyści polegających na wzmocnieniu kośćca i innych dobrodziejstwach przyczyniających się do poprawy stanu zdrowia.

Ksylitol jest stosowany jako źródło energii dla osób po przebytym wysiłku.

Podczas kiedy glukoza jest trudno przyswajalna, ksylitol pomaga w poprawianiu ogólnej kondycji metabolicznej. Zatrzymuje spadek masy mięśniowej, poprzez silny efekt kataboliczny, który przejawia, jak również poprzez spalanie tłuszczów oraz pomaga stabilizować poziomy insuliny i cukru we krwi.

KSYLITOL

  • w organizmie dając odczyn zasadowy, ma działanie bakteriobójcze, stabilizuje równowagę zasadowo-kwasową
  • hamuje rozwój grzybicy i drożdżaków
  • ma Indeks Glikemiczny czternastokrotnie niższy niż cukier (im niższy IG tym niższy poziom cukru we krwi po jedzeniu)
  • ułatwia mineralizację np. (przyswajanie wapnia przez kości)
  • przeciwdziała próchnicy, wzmacnia szkliwo, chroni dziąsła
  • wzmacnia układ immunologiczny
  • o prawie połowę mniej kaloryczny niż cukier, powoduje zarazem zmniejszenie łaknienia na słodycze
  • ma własności opóźniające proces starzenia, również skuteczny przy zatwardzeniach
  • zalecany jest w diecie diabetyków, u osób z zakłóconą tolerancją glukozy, insulinoopornością
  • wskazany jest przy: “suchości w ustach”, “zajadach w kącikach ust”, infekcjach górnych dróg oddechowych, nieżytach nosa i gardła
  • stosowany przy zapaleniu ucha środkowego, zapobiegawczo przeciw bakteryjnemu zapaleniu płuc i oskrzeli przy mukowiscydozie, nadkwasocie
  • likwiduje niemiły zapach z ust

Składniki: ksylitol (100%)

Sposób użycia:

jako słodzik stołowy, 1 łyżeczka ksylitolu odpowiada około 1 łyżeczce cukru białego .

Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający.

Wartość odżywcza:g w 100g produktu*% RWS
Wartość energetyczna1000 kJ/240 kcal12%
Tłuszcz0 g0 %
w tym kwasy tłuszczowe nasycone0 g0%
Węglowodany

– w tym cukry

– w tym alkohole wilowodorotlenelowe (poliole)

99,8 g

0,2 g

98,5 g

38%

0%

38%

Białko0 g0%
Błonnik0 g-
Sól (sód x 2,5)0 g0%

*RWS -referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000 kcal)

Kraj pochodzenia: FINLANDIA 

Podmiot odpowiedzialny : PPH STANLAB Sp.J

Najlepiej spożyć przed końcem: data przydatności i numer partii podane na opakowaniu

Masa netto: 1000 g

Napisz opinię

Ksylitol fiński cukier brzozowy 1kg Stanlab

Ksylitol jest stosowany jako źródło energii dla osób po wysiłku.

Zatrzymuje spadek masy mięśniowej, pomaga stabilizować poziomy insuliny i cukru we krwi.

Napisz opinię

Produkty powiązane

30 innych produktów w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Porównanie 0