Nasiona na kiełki żyto 50g eko Dary Natury

Są bogatym źródłem witamin z grupy B oraz źródłem wapnia, żelaza. Oczyszczają tętnice, wzmacniają włosy, zęby i kości. Oczyszczają organizm. Doskonale pasują do: sałatek, naleśników, kanapek, omletów, zup, sosów, kremów oraz mięsa.

Więcej szczegułów

Nowy produkt

1,65 zł

1,65 zł za szt.
Chwilowo niedostępny. Czekamy na dostawę.

Dodaj do porównania

 
Opis

Kiełki żyta są bogactwem witamin i składników mineralnych niezbędnych dla zdrowego organizmu.

Doskonale komponują się w codziennym menu. Warto wprowadzić je do jadłospisu.

To bogate źródło białka, witamin E i z grupy B, potasu, fosforu, magnezu, żelaza i tłuszczu. Korzystnie działają na ukojenie nerwów. 

WŁAŚCIWOŚCI:

- są bogate w witaminę C,

- wspomagają system odpornościowy,

- zawierają witaminy z grupy B, wapń i żelazo,

- wzmacniają zęby, włosy i kości,

- oczyszczają organizm, 

- są lekkostrawne, można spożywać je w dowolnym momencie ,

- dodają sił witalnych

- oczyszczają tętnice

Sposób użycia:

W warunkach domowych kiełki przygotowujemy w następujący sposób:

Bierzemy płaski talerz, wykładamy go gazą lub innym materiałem chłonącym wodę.

Na gazę sypiemy pojedynczą warstwę nasion i podlewamy wodą, najlepiej przegotowaną i letnią.

Wodę należy uzupełniać tak, aby gaza była cały czas mokra.

Nasiona umieszczamy w ciepłym i najlepiej ciemnym miejscu.

W zależności od gatunku kiełkowalnej rośliny, kiełki ukazują się po 2-4 dniach.

Przy nasionach grubych, np. groch, soja, cieciorka itp. lub nasionach z łupiną np. dynia, słonecznik, kiełki ścinamy przed spożyciem, a nasiona drobne używamy w całości.

Aby kiełki były najwyższej jakości najlepiej wyhodować je we własnym zakresie. Kiełki to pokarm ożywiony. Muszą być świeżo zebrane, zawierają wtedy najwięcej enzymów, witamin, minerałów.

PRZYGOTOWANIE:

Na początku nasiona należy moczyć od 8 do 14 godzin w letniej, przegotowanej wodzie. Następnie trzeba je ułożyć na talerzu pokrytym wilgotną gazą lub ligniną i umieścić w ciepłym i nienasłonecznionym miejscu. Co kilka godzin powinno się je spryskiwać wodą, albo pamiętać aby gaza była mokra.

Najczęściej już po 2 dniach są gotowe do spożycia. Najlepiej przechowywać je w lodówce przez krótki czas.

Najlepiej przechowywać je w lodówce przez krótki czas.

Skład: żyto nasiona 100%

Opakowanie: 50g

Napisz opinię

Nasiona na kiełki żyto 50g eko Dary Natury

Są bogatym źródłem witamin z grupy B oraz źródłem wapnia, żelaza. Oczyszczają tętnice, wzmacniają włosy, zęby i kości. Oczyszczają organizm. Doskonale pasują do: sałatek, naleśników, kanapek, omletów, zup, sosów, kremów oraz mięsa.

Napisz opinię

Produkty powiązane

30 innych produktów w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Porównanie 0