Nasiona na kiełki słonecznik 50g eco Dary Natury

Kiełki słonecznika dostarczają organizmowi bardzo rzadko występującej w roślinach witaminy D, a także dużych ilości białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pozytywnie wpływają na przemianę materii, szczególnie tłuszczów i węglowodanów. Mają lekko orzechowy smak.

Więcej szczegułów

Nowy produkt

3,91 zł

3,91 zł za szt.
Chwilowo niedostępny. Czekamy na dostawę.

Dodaj do porównania

 
Opis

Kiełki słonecznika (Helianthus annuus) 

ZAWIERAJĄ: WitaminyA, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B11, C, D, E, K, oraz składniki mineralne: Wapń, żelazo, fosfor, cynk, miedź, fosfor, magnez, potas, kobalt, fluor, jod, mangan, selen, sód, krzem.

Przede wszystkim wzmacniają zęby i kości, a także biorą udział w procesach krwiotwórczych organizmu - dostarczają niezbędnego w procesie krwiotwórczym żelaza.

Dostarczają organizmowi dużej ilości białka, fosforu i wapnia, a więc substancji mineralnych wzmacniających kości i zęby.

Dodatkowo zawierają również magnez, potas oraz miedź i cynk.

Powinni je włączyć do diety narażeni na niedobór tych pierwiastków wegetarianie.

Kiełki słonecznika dostarczają organizmowi bardzo rzadko występującej w roślinach witaminy D, a także dużych ilości białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Pozytywnie wpływają na przemianę materii, szczególnie tłuszczów i węglowodanów.

Smak: lekko orzechowy

Zawierają spore ilości minerałów, takich jak żelazo, fosfor oraz cynk, magnez i wapń.

Dobrze komponują się z kanapkami z serem, wędliną czy pasztetem; sprawdzają się jako dodatek do dań z mięsa, ryb oraz sałatek (np. z pomidorów).

Sposób użycia:

Z ziaren słonecznika możemy uzyskać dwa rodzaje kiełków. Z łuskanych otrzymujemy krótkie, białe kiełki o lekko różowych pędach i orzechowym smaku. 

Czas kiełkowania:2-3 dni
Czas namaczania nasion:8-10 h

Możemy je wyhodować w kiełkownicy, słoiku, bądź woreczku.
Nasiona z czarnymi łupinami natomiast umieszczamy w pojemniku z ziemią. W ciągu kilku dni wyrosną z nich długie, zielone pędy.

Nasiona słonecznika są dosyć podatne na gnicie. Przyczyną są przezroczyste błonki pokrywające nasiona, których warto się pozbyć przed kiełkowaniem. Po odmoczeniu ziarna intensywnie mieszamy, po czym wybieramy przezroczyste łupinki wypływające na powierzchnię wody. Zmieniamy wodę i czynność powtarzamy kilka razy.

W warunkach domowych kiełki przygotowujemy w następujący sposób:

Bierzemy płaski talerz, wykładamy go gazą lub innym materiałem chłonącym wodę.

Na gazę sypiemy pojedynczą warstwę nasion i podlewamy wodą, najlepiej przegotowaną i letnią. Wodę należy uzupełniać tak, aby gaza była cały czas mokra.

Nasiona umieszczamy w ciepłym i najlepiej ciemnym miejscu.

W zależności od gatunku kiełkowalnej rośliny, kiełki ukazują się po 2-4 dniach.

Przy nasionach grubych, np. groch, soja, cieciorka itp. lub nasionach z łupiną np. dynia, słonecznik, kiełki ścinamy przed spożyciem, a nasiona drobne używamy w całości.

NASIONA SŁONECZNIKA:

Jedzenie słonecznika jest polecana osobom zmagającym się z problemem trądziku. Zawarty w nasionach cynk działa bowiem jak najlepsza kuracja oczyszczająca i lekko wysuszająca, dlatego stany zapalne ulegają znacznej redukcji, a przebarwienia i zaczerwienienia wywołane pryszczami znacznie mniej widoczne. 

Ziarna słonecznika świetnie działają na ogólny wygląd włosów, skóry i paznokci, a także ułatwiają koncentrację i stanowią cenne źródło błonnika. Do tego wykazują działanie obniżające poziom cholesterolu we krwi, chronią przed chorobami serca i przeciwdziałają rozwojowi prostaty. 

Skład: słonecznik nasiona 100%
Opakowanie: 50g

Napisz opinię

Nasiona na kiełki słonecznik 50g eco Dary Natury

Kiełki słonecznika dostarczają organizmowi bardzo rzadko występującej w roślinach witaminy D, a także dużych ilości białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pozytywnie wpływają na przemianę materii, szczególnie tłuszczów i węglowodanów. Mają lekko orzechowy smak.

Napisz opinię

Produkty powiązane

30 innych produktów w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Porównanie 0