Nasiona na kiełki rzodkiew 30g eco Dary Natury

Kiełki w smaku przypominają korzeń rzodkiewki, można dodawać je do sałatek, kanapek, twarożku czy jajek. Zawierają WitaminyA, B1, B2, B3, C, E, składniki mineralne: Wapń, żelazo, magnez, cynk, siarka, potas, fosfor, miedź, mangan. Szczególnie wskazane przy anemii, schorzeniach wątroby i dróg żółciowych.

Smak: ostry, pieprzny.

Więcej szczegułów

Nowy produkt

6,93 zł

6,93 zł za szt.
Uwaga : Ostatnie sztuki!

- +

Dodaj do porównania

 
Opis

Kiełki rzodkiewki (Raphanus sativus)

Zawierają składniki mineralne: Wapń, żelazo, magnez, cynk, siarka, potas, fosfor, miedź, mangan oraz WitaminyA, B1, B2, B3, C, E

Są bogate w witaminę C oraz siarkę, która wchodzi w skład niektórych enzymów, hormonów oraz aminokwasów. Siarka jest ważna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, ponadto ma dobroczynny wpływ na wygląd skóry, włosów i paznokci  

WŁAŚCIWOŚCI:

Zawierają 2,5 raza więcej witaminy C niż korzeń rzodkiewki,

- Mają działanie wykrztuśne,

- Oczyszczają drogi oddechowe i zatoki

- Duża zawartość witaminy C podnosi odporność organizmu,

- Są dobrym źródłem potasu, magnezu i jodu

- Przyspieszającego przemianę materii,

- Zawierają dużo siarki, dlatego wpływają korzystnie na stan skóry, włosów i paznokci,

- Posiadają właściwości dezynfekujące, moczopędne i przeciwzapalne,

- Szczególnie wskazane przy anemii, schorzeniach wątroby i dróg żółciowych.

Kiełki w smaku przypominają korzeń rzodkiewki, można dodawać je do sałatek, kanapek, twarożku czy jajek. Są łatwe do wyhodowania, a ponadto chronią inne kiełki przed pleśnią. 

Biały puszek pokrywający kiełki rzodkiewki to korzonki boczne, których nie należy mylić z pleśnią.

Bliską kuzynką rzodkiewki jest rzodkiew japońska (Raphanus sativus longipinnatus), której kiełki są nieco masywniejsze i ostrzejsze w smaku.

Sposób użycia:

W warunkach domowych kiełki przygotowujemy w następujący sposób:

Bierzemy płaski talerz, wykładamy go gazą lub innym materiałem chłonącym wodę.

Na gazę sypiemy pojedynczą warstwę nasion i podlewamy wodą, najlepiej przegotowaną i letnią.

Wodę należy uzupełniać tak, aby gaza była cały czas mokra.

Nasiona umieszczamy w ciepłym i najlepiej ciemnym miejscu.

Czas kiełkowania:5-6 dni
Czas namaczania nasion:4-6 h

Przy nasionach grubych, np. groch, soja, cieciorka itp. lub nasionach z łupiną np. dynia, słonecznik, kiełki ścinamy przed spożyciem, a nasiona drobne używamy w całości.

Skład: rzodkiew nasiona 100%
Opakowanie: 30g

Napisz opinię

Nasiona na kiełki rzodkiew 30g eco Dary Natury

Kiełki w smaku przypominają korzeń rzodkiewki, można dodawać je do sałatek, kanapek, twarożku czy jajek. Zawierają WitaminyA, B1, B2, B3, C, E, składniki mineralne: Wapń, żelazo, magnez, cynk, siarka, potas, fosfor, miedź, mangan. Szczególnie wskazane przy anemii, schorzeniach wątroby i dróg żółciowych.

Smak: ostry, pieprzny.

Napisz opinię

Produkty powiązane

30 innych produktów w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Porównanie 0