Nasiona na kiełki rzeżuchy 30g eco Dary Natury

Nasiona na kiełki rzeżuchy wpływają korzystnie na żywotność i przepływ energii. Kiełki zawierają skoncentrowane ilości witamin, związków mineralnych, białka, enzymów oraz wielu innych cennych substancji. Orzeźwiają, pobudzają przemianę materii, poprawiają pracę nerek, łagodzą bóle stawów.

Więcej szczegułów

eco-707
Nowy produkt

3,37 zł

3,37 zł za szt.
Uwaga : Ostatnie sztuki!

- +

Dodaj do porównania

Sprzedano:

W tym tygodniu: 2

 
Opis

RZEŻUCHA - NASIONA NA KIEŁKI EKO

Kiełki są najbardziej życiodajnym pożywieniem w świecie, ponieważ spożywa się je wtedy, kiedy roślina jest tak żywotna jak nigdy później. Spożywając je regularnie możemy doświadczyć owej żywotności i przepływu energii. Kiełki zawierają skoncentrowane ilości witamin, związków mineralnych, białka, enzymów oraz wielu innych cennych substancji. Wszystkie składniki są łatwo przyswajalne przez organizm.

Bezsprzecznie kiełki są doskonałym elementem zdrowej diety.

Kiełki pochodzą z Dalekiego Wschodu i nie są jeszcze bardzo znane i popularne w polskiej kuchni. Można wyhodować je z różnych nasion, m.in. ze słonecznika, soi, fasoli, rzodkiewki, brokułów, a nawet rzeżuchy, kukurydzy czy pszenicy.

Kiełki mają bardzo wiele cennych walorów odżywczych i zdrowotnych. Spożywanie ich zaleca się niemal każdemu, także dzieciom i osobom starszym.

Ponadto mogą one stanowić smaczny dodatek prawie do wszystkiego -  dań na ciepło, zimnych przekąsek, sałatek czy kanapek.

W kiełkach jest wszystko co najlepsze, i to w gigantycznych dawkach. Są skarbnicą witamin z grupy B, witaminy C (np. 1/2 szklanki kiełków lucerny zawiera jej tyle co 6 szklanek soku pomarańczowego), D, E, K, PP oraz żelaza, fosforu, wapnia, magnezu, potasu, cynku, jodu, manganu, miedzi, litu, selenu. Dużo w nich beta-karotenu, wartościowego białka oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Są bogate w błonnik (np. 3 łyżki stołowe kiełków pszenicy mają go więcej niż kromka ciemnego pieczywa pszennego). Na dodatek dostarczają niewiele kalorii i nie mają właściwości wzdymających.

Kiełki rzeżuchy to doskonałe źródło witamin C, A, B, D, soli mineralnych i olejków eterycznych. Orzeźwiają, pobudzają przemianę materii, poprawiają pracę nerek, łagodzą bóle stawów.

Zaleca się je w wiosennych kuracjach oczyszczających.

Mają charakterystyczny ostry smak i zapach, który znakomicie harmonizuje z sałatkami, twarogiem, potrawami warzywnymi i kanapką.

Moczenie: 6 godz., kiełkowanie: 2 dni (kiełki zbieramy po 2 dniach; w ciągu 6-8 dni roślinki osiągają wysokość ok. 4 cm – gdy ostrożnie obetniemy wtedy same listki, odrosną, umożliwiając drugi zbiór kiełków).

Sposób użycia:

W warunkach domowych kiełki przygotowujemy w następujący sposób:

Bierzemy płaski talerz, wykładamy go gazą lub innym materiałem chłonącym wodę.

Na gazę sypiemy pojedynczą warstwę nasion i podlewamy wodą, najlepiej przegotowaną i letnią.

Wodę należy uzupełniać tak, aby gaza była cały czas mokra. Nasiona umieszczamy w ciepłym i najlepiej ciemnym miejscu. W zależności od gatunku kiełkowalnej rośliny, kiełki ukazują się po 2-4 dniach.

Przy nasionach grubych, np. groch, soja, cieciorka itp. lub nasionach z łupiną np. dynia, słonecznik, kiełki ścinamy przed spożyciem, a nasiona drobne używamy w całości.

Skład:

rzeżucha nasiona 100%

Opakowanie:

30g

Napisz opinię

Nasiona na kiełki rzeżuchy 30g eco Dary Natury

Nasiona na kiełki rzeżuchy wpływają korzystnie na żywotność i przepływ energii. Kiełki zawierają skoncentrowane ilości witamin, związków mineralnych, białka, enzymów oraz wielu innych cennych substancji. Orzeźwiają, pobudzają przemianę materii, poprawiają pracę nerek, łagodzą bóle stawów.

Napisz opinię

Produkty powiązane

30 innych produktów w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Porównanie 0