Nasiona na kiełki burak 30g eco Dary Natury

Kiełki buraka (Beta vulgaris) oprócz dużej ilości witamin A, C, B1, zawierają wiele cennych składników mineralnych, takich jak potas, wapń, żelazo, magnez, miedź, mangan, oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez. Ze względu na zawartość niezbędnego w procesie tworzenia czerwonych ciałek krwi kobaltu są niezwykle cenne przy leczeniu anemii.

Więcej szczegułów

Nowy produkt

6,16 zł

6,16 zł za szt.
Chwilowo niedostępny. Czekamy na dostawę.

Dodaj do porównania

 
Opis

BURAK - NASIONA NA KIEŁKI EKO 30G

W kiełkach jest wszystko co najlepsze. Podnoszą odporność dzięki ogromnej ilości witamin, z grupy B, witaminy C (np. 1/2 szklanki kiełków lucerny zawiera jej tyle co 6 szklanek soku pomarańczowego), D, E, K, PP oraz żelaza, fosforu, wapnia, magnezu, potasu, cynku, jodu, manganu, miedzi, litu, selenu.

Dużo w nich beta-karotenu, wartościowego białka oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Są bogate w błonnik (np. 3 łyżki stołowe kiełków pszenicy mają go więcej niż kromka ciemnego pieczywa pszennego). Na dodatek dostarczają niewiele kalorii i nie mają właściwości wzdymających.

Ponieważ zawierają sporo błonnika i ułatwiają trawienie są szczególnie zalecane przy schorzeniach gastrologicznych. Zawierają kwas foliowy, którego niedobór może powodować złe samopoczucie, rozdrażnienie i niespokojny sen. Betacyjanina, substancja odpowiedzialna za czerwony kolor buraków ma działanie przeciwnowotworowe.

Nasiona buraka mają bardzo twarde, niestrawne skorupki, które należy usunąć przed spożyciem kiełków.

ZALETY KIEŁKÓW z buraka:

 Obniżają ciśnienie

- Odkwaszają organizm

- Dostarcza organizmowi witamin z grupy B

- Zawierają pierwiastki potrzebne do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu - wapń, żelazo, siarka, cynk, magnez, selen, potas i lit. 

- Białko roślinne pomaga odbudowywać komórki i tkanki

- Potas ujędrnia mięśnie, nie dopuszcza do ich wiotczenia

- Witamina C zwiększa odporność, zapobiega przeziębieniom

- Witamina E ma właściwości odmładzające

- Zawarte w kiełkach składniki mineralne chronią przed anemią

- Usuwają dolegliwości przewodu pokarmowego

- Wpływają korzystnie na cebulki włosów i paznokcie

WŁAŚCIWOŚCI ODŻYWCZE KIEŁKÓW:

- WitaminyA, B1, B2, B6, B9, C

- Składniki mineralne: Wapń, żelazo, magnez, potas, mangan, miedź, kobalt, rubid, cez

- Błonnik, betacyjanina, białko


Osoby, które jedzą kiełki, mają zdrowsze serce, skórę, nerwy i mózg, obniża się im również poziom cholesterolu we krwi.

Kiełki z buraków mają bardziej ostry, wyrazisty smak i aromat.

Sposób użycia:

W warunkach domowych kiełki przygotowujemy w następujący sposób:

- Bierzemy płaski talerz, wykładamy go gazą lub innym materiałem chłonącym wodę.

Na gazę sypiemy pojedynczą warstwę nasion i podlewamy wodą, najlepiej przegotowaną i letnią.

Wodę należy uzupełniać tak, aby gaza była cały czas mokra.

Nasiona umieszczamy w ciepłym i najlepiej ciemnym miejscu.

Kiełki ukazują się po 6-10 dniach.

Przy nasionach grubych, np. groch, soja, cieciorka itp. lub nasionach z łupiną np. dynia, słonecznik, kiełki ścinamy przed spożyciem, a nasiona drobne używamy w całości.

SKŁAD: burak nasiona 100%

Opakowanie: 30 g

Napisz opinię

Nasiona na kiełki burak 30g eco Dary Natury

Kiełki buraka (Beta vulgaris) oprócz dużej ilości witamin A, C, B1, zawierają wiele cennych składników mineralnych, takich jak potas, wapń, żelazo, magnez, miedź, mangan, oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez. Ze względu na zawartość niezbędnego w procesie tworzenia czerwonych ciałek krwi kobaltu są niezwykle cenne przy leczeniu anemii.

Napisz opinię

Produkty powiązane

30 innych produktów w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Porównanie 0