Mąka kokosowa 500g Bio Aura Herbals

AURA FOODS 500g Mąka kokosowa ekologiczna bezglutenowa

Mąka kokosowa to bogate źródło białka i błonnika (1 łyżeczka może zaspokoić 1/4 dziennego zapotrzebowania). Odpowiednia dla wegan, diabetyków, osób na diecie odchudzającej i alergików. Warto ją mieć w kuchni!

Więcej szczegułów

Reduced price!
eco-112
Nowy produkt

12,51 zł

13,17 zł

-5%

12,51 zł per szt.
Uwaga : Ostatnie sztuki!

- +

Dodaj do porównania

 
Opis

Mąka kokosowa to bogate źródło białka i błonnika (1 łyżeczka może zaspokoić 1/4 dziennego zapotrzebowania). Odpowiednia dla diabetyków, osób na diecie odchudzającej i alergików.

Jest także nieocenionym składnikiem w diecie paleo, żywieniu osób z nadwrażliwością na gluten (włączając w to osoby chore na celiakię), osób cierpiących na syndrom leaky gut, osób z alergią na orzechy, diabetyków i wegan.

Powstaje z odtłuszczonego i odwodnionego miąższu kokosowego.

Może być używana jako zamiennik tradycyjnej mąki lub jako dodatek wzbogacający w białko i błonnik do jogurtu, musli, smoothie oraz lodów.

Stosując mąkę kokosową jako zamiennik dla tradycyjnej mąki z łatwością przygotujesz bezglutenowe, bogate w błonnik i niskowęglowodanowe wypieki. 

WŁAŚCIWOŚCI:

Według badań włączenie mąki kokosowej do naszej diety może w istotnym stopniu zmniejszyć ryzyko rozwinięcia się choroby serca, obniżyć poziom cholesterolu i ochronić nas przez rakiem i cukrzycą.

Mąka  kokosowa  ma niezwykle dużą zawartość błonnika (porcja o masie 100 g zawiera aż 39 g błonnika, prawie dwa razy więcej niż otręby pszenne). 

Mąka kokosowa, pochodząc ze stałych części wnętrza orzecha kokosowego, zachowuje dużą ilość tłuszczów, dla których orzechy kokosowe są tak kochane przez entuzjastów zdrowego żywienia. Stugramowa porcja mąki kokosowej zawiera 8,7 g tłuszczu, z czego 8 g przypada na tłuszcze nasycone. Większość z tych tłuszczów to triglicerydy średniołańcuchowe (ang.: medium-chain triglyceride, MCT) – niezbędne tłuszcze o działaniu ochronnym i znacznych właściwościach przeciwwirusowych, przeciwdrobnoustrojowych i przeciwgrzybowych. Wykazano również, że MCT pobudzają metabolizm, dzięki czemu mąka kokosowa nadaje się do zastosowania w dietach odchudzających.

ZALETY:

- zamiennik tradycyjnej mąki

- niska zawartość tłuszczu

- uniwersalne zastosowanie

- nie zawiera glutenu

- ma niski indeks glikemiczny

- duża zawartość błonnika

Mąki kokosowej można używać w słodkich jak i wytrawnych przepisach. Mąka nie jest słodzona, ma naturalną lekką słodycz i delikatny smak i zapach kokosa dobrze łączące się z innymi aromatami – nie dominuje w potrawie nas innymi składnikami. Choć sucha mąka kokosowa ma delikatną, puszystą i lekką konsystencję, po upieczenie staje się dość zbita i gęsta.

Należy pamiętać, żeby przed dodaniem mąki do ciasta dokładnie ją rozdrobnić, najlepiej po prostu rozgnieść mąkę widelcem rozdrabniając wszystkie grudki przed dodaniem płynu, jajek czy tłuszczu.

UWAGA: Mąka wchłania bardzo dużo płynów, jest jak gąbka,dlatego należy zwiększyć zawartość mokrych składników w cieście np. mleka lub jogurtu naturalnego. Rozpoczynając przygodę z mąką kokosową w kuchni najlepiej używać jej w połączeniu z tradycyjnymi mąkami i składnikami, a przede wszystkim znaleźć na nią swój własny sposób.

Skład: 100% organiczna mąka kokosowa. Produkt rolnictwa ekologicznego.

Kraj pochodzenia: Sri Lanka

Napisz opinię

Mąka kokosowa 500g Bio Aura Herbals

AURA FOODS 500g Mąka kokosowa ekologiczna bezglutenowa

Mąka kokosowa to bogate źródło białka i błonnika (1 łyżeczka może zaspokoić 1/4 dziennego zapotrzebowania). Odpowiednia dla wegan, diabetyków, osób na diecie odchudzającej i alergików. Warto ją mieć w kuchni!

Napisz opinię

 
Komentarze(1)
2017-02-10
Mąka kokosowa

Super mąka szczególnie do naleśników i placuszków, moje maluchy uwielbiają. Polecam

  • Czy ten komentarz był dla Ciebie użyteczny?
  • (0) (0)

Napisz swoją opinię!

Produkty powiązane

    10 innych produktów w tej samej kategorii:

    Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

    Porównanie 0