Zestaw Termometr+Kwaśne mleko

Kupując w zestawie Termometr z saszetką oszczędzasz, razem taniej! 

Zestaw zawiera:

Kwaśne mleko: 1 szt

Termometr: 1  szt

Więcej szczegułów

Nowy produkt

45,00 zł

Instead of 48,00 zł
45,00 zł per szt.
Chwilowo niedostępny. Czekamy na dostawę.

Dodaj do porównania

Pack content

 
Opis

W zestawie jest solidny termometr ze stali nierdzewnej, idealny do mierzenia temperatury podczas procesu pieczenia czy gotowania.

Kwaśne mleko:

Łagodny smak i skład bakteryjny powoduje, że polecane jest dla dzieci. Ponieważ bakterie rozkładają laktazę, kwaśne mleko jest lżej strawne i lepiej tolerowane niż zwykłe mleko i ma pozytywny wpływ na florę jelitową dziecka. Ma wiele korzystnych właściwości dla rozwoju dziecka.

Zawiera kultury bakterii:

Lactococcus lactis

Lactococcus cremoris

Lactococcus lactis subsp.diacetylactis

Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris

Wytwarzany przez bakterie kwas mlekowy i inne substancje działają przeciwzapalnie i hamują rozwój bakterii chorobotwórczych i grzybów w organizmie dziecka.

Polecany:
-jako składnik codziennej diety dziecka
-w czasie i po kuracjach antybiotykowych
-dla kobiet w ciąży (na zmianę z jogurtem L+)
-dla wzmocnienia odporności
-przy alergiach
-przy problemach z trawieniem i wchłanianiem pokarmu

Nie zawiera glutenu. 
Nie zawiera cukru, zagęszczaczy ani żadnych dodatków chemicznych. 
Nie zawiera składników modyfikowanych genetycznie.

SZCZEGÓLNIE POLECANY DLA DZIECI.

Zawiera bogactwo dobrze przyswajalnych składników odżywczych potrzebnych dla wzrostu i rozwoju organizmu: witaminy m.i.n. A, C, witaminy z grupy B : B1, B2,B5 (kwas pantotenowy), B6, B12 , PP, kwas foliowy, witaminy D, E, H, K, łatwo przyswajalny wapń, żelazo i aminokwasy.

Obecność żywych bakterii i wytworzonych przez nie substancji m.i.n. kwasu mlekowego sprzyja regeneracji prawidłowej flory bakteryjnej przewodu pokarmowego, poprawia trawienie i przemianę materii. Reguluje pracę przewodu pokarmowego, zapobiegając zaparciom. Poprawia trawienie i przyswajanie pokarmów.

  • Ma działanie przeciwzapalne, przeciwdziała rozwojowi szkodliwych mikroorganizmów w przewodzie pokarmowym, zapobiegając biegunkom i infekcjom.
  • Wspomaga układ odpornościowy.
  • Poprzez zwiększone przyswajanie wapnia i fosforu wzmacnia kości i zęby.
  • Zmniejsza objawy nietolerancji laktozy.
  • Nie zawiera glutenu.
  • Będąc wysokowartościowym odżywczo produktem, jest jednocześnie lekkostrawny i łatwo przyswajalny.

Kwaśne mleko może być przechowywane w lodówce 7 dni, w saszetce 12 m-cy (saszetkę też należy przechowywać w lodówce).

WYTWARZANIE:

Najlepiej używać mleka pełnotłustego krowiego, koziego lub z nasion.

  1. Podgrzewamy 1 litr mleka do temp. 80°C aby zabić obce bakterie (na powierzchni mleka pojawia się pierwszy kożuszek). Jeżeli używamy mleka pasteryzowanego lub z ziaren podgrzewamy je tylko do temp. 42°

  2. Przelewamy mleko do naczynia ( np. szklanego słoika ) i studzimy do temp. około 42°C.

    WAŻNE:naczynie musi mieć szczelną pokrywkę!!

  3. Dopiero teraz otwieramy saszetkę z bakteriami, wsypujemy do mleka, mieszamy i szczelnie zamykamy naczynie.

  4. Zostawiamy do fermentacji do 16 godzin w temperaturze około 42°C aż do uzyskania właściwej gęstej konsystencji. W tym celu możemy wstawić słoik do garnka z bardzo ciepłą wodą sięgającą poniżej poziomu zakrętki lub nagrzanego wcześniej piekarnika, albo zawinąć w koc.

    Unikamy wstrząsania naczyniem!

    Uwaga!

    Pierwsze namnożenie jeśli nie wychodzi można trzymać nawet do 24 godzin!

  5. Po skwaszeniu zdejmujemy pokrywkę i przechowujemy w lodówce.

Tak przygotowany produkt nadaje się do spożycia, ale również stanowi źródło bakterii do następnego namnażania.

      

KOLEJNE NAMNAŻANIE:

Następne namnażanie najlepiej przeprowadzić w ciągu pierwszych 3 dni, a nie później niż 7 dni od wytworzenia poprzedniego produktu (im starszy zakwas tym gorzej się namnaża).

Na każdy litr nowo przygotowanego mleka (wg pkt. 1 i 2) dajemy 4 łyżki z poprzednio wytworzonego produktu i postępujemy jak poprzednio.

Namnażanie możemy powtarzać wielokrotnie, również ilościowo, aż do chwili kiedy produkt straci swoje właściwości: konsystencję i zapach. Oznacza to, że należy zaszczepić nową kulturę bakterii.

Namnożony produkt może być przechowywany w lodówce do 7 dni, w saszetce wg terminu przydatności do użycia (saszetkę należy również przechowywać w lodówce).


W okresie letnim paczki z bakteriami wysyłane są od poniedziałku do czwartku.

Kupując w zestawie oszczędzasz!

Terapia jogurtowa jak zacząć ? 

Terapię jogurtową rozpoczynamy od jogurtu L+.

Dzięki zawartym w nim bakteriom zostaje przywrócona prawidłowa flora bakteryjna przewodu pokarmowego.

Szczególnie ważny jest Acidophilus, którego działanie wspomaga leczenie chorób przewodu pokarmowego spowodowanych przez Helicobacter pylori.

Po 14 dniach dołączamy kefir.

Rano w dalszym ciągu pijemy jogurt L+ a w południe i wieczorem kefir.

Zawarty w kefirze CO 2 powoduje lepsze przesuwanie pokarmu w jelitach, szczególnie w jelicie grubym. Zawiera on również bardzo dużą ilość kwasu mlekowego.

Dzięki tym walorom powoduje tzw."oczyszczanie" organizmu. (Pokarm, który zbyt długo przebywa w jelicie grubym, wytwarza toksyny, które dostają się do krwi. Powoduje to poranną ospałość, brak energii).

Pijemy więc rano jogurt L+ a w południe i wieczorem kefir, łącznie nawet 1 litr dziennie.

W krajach wschodu kefir nazywany jest "płynem rozkoszy", ponieważ daje dużo energii.

Nadaje się dla osób wykonujących duży wysiłek fizyczny oraz dla odchudzających się.

  

Napisz opinię

Zestaw Termometr+Kwaśne mleko

Kupując w zestawie Termometr z saszetką oszczędzasz, razem taniej! 

Zestaw zawiera:

Kwaśne mleko: 1 szt

Termometr: 1  szt

Napisz opinię

Produkty powiązane

14 innych produktów w tej samej kategorii:

Porównanie 0