Kozieradka Eko 60g Dary Natury Nowość

Kozieradka Eko 60g Dary Natury

Kozieradkę stosuje się jako przyprawę do cielęciny, baraniny, drobiu i ryby. Podnosi walory smakowe w mieszankach przyprawowych. Kozieradka wpływa korzystnie na układ krwionośny, zmniejszając ilość cholesterolu LDL i poprawiając stan naczyń krwionośnych

Więcej szczegułów

Nowy produkt

5,41 zł

5,41 zł per szt.
Uwaga : Ostatnie sztuki!

- +

Dodaj do porównania

 
Opis

KOZIERADKA ZIARNO EKO 60G

Kozieradka pospolita, czyli koniczyna grecka (łac. Trigonella foenum-graecum L) jest jednoroczną rośliną z rodziny bobowatych. Rośnie do 60 cm wysokości i wywodzi się z Azji i Europy Wschodniej. Dziś występuje na całym świecie w obszarze umiarkowanego klimatu, również w Polsce. Jest nazywana inaczej bożą trawką.

Wszechstronne właściwości nasion kozieradki wykorzystuje się do dziś i to zarówno w medycynie, kosmetyce, jak i w kuchni.

Zawarty w nasionach kozieradki błonnik rozpuszczalny zwiększa masę jedzenia i przyspiesza ruchy jelit. Spożywanie nasion polecane jest głównie osobom, które borykają się z zaparciami.

Kozieradka wpływa korzystnie na układ krwionośny, zmniejszając ilość cholesterolu LDL i poprawiając stan naczyń krwionośnych. Korzystne działanie kozieradki wynika z tego, że zawiera ona saponiny steroidowe, które hamują wchłanianie cholesterolu i trójglicerydów. Z tego powodu, dodawanie kozieradki do potraw, to jeden z najlepszych sposobów na pozbycie się problemów z wysokim cholesterolem.

Kozieradka jest dobrym źródłem selenu, żelaza, krzemu. Stymuluje wytwarzanie śluzów, dzięki czemu pomaga usuwać alergeny z układu oddechowego oraz toksyny z dróg moczowych.

Posiada działanie żółciopędne, mlekopędne, moczopędne i rozkurczowe. Pobudza również wydzielanie soku trzustkowego, żołądkowego i jelitowego. Pomaga w regulacji wypróżniania, pobudza regenerację tkanek, aktywuje procesy wytwarzania krwinek czerwonych.

Zalety stosowania kozieradki:

- obniżanie poziomu cholesterolu
- zmniejszenie ryzyka chorób serca
- wspieranie trawienia
- normowanie poziomu glukozy
- zmniejszania nadkwasoty
- wspieranie odchudzania
- lekarstwo na gorączkę i bóle gardła
- zmniejszanie dolegliwości kobiecych
- zmniejszenie stanów zapalnych skóry
- zmniejszenie widoczności blizn
- łagodzenie stanów egzemy
- poprawa stanu włosów
- zmiękcza skórę przy czyrakach, cystach
- uszczelnia naczynia krwionośne
Skład:

kozieradka* 100% 
*produkt rolnictwa ekologicznego

Stosowanie:

Ich smak jest mocny, aromatyczny, słodko-gorzki, przypomina nieco palony cukier. Stanowią one najczęściej samodzielną przyprawę lub składnik mieszanki przyprawowej (curry, garam masala). świeże lub suszone stanowią główny składnik potraw na bazie szpinaku, marchwi, ziemniaków. Z kolei kiełki nasion kozieradki, wzbogacają smak sałatek i past.

Uprażoną i zmieloną kozieradką można przyprawiać pieczone ziemniaki, gotowaną marchewkę, fasolę, kotlety selerowe, brokułowe lub kalafiorowe, ale także potrawy z jaj i zupy warzywne. Nadaje się do zaprawiania dipów jogurtowych oraz twarogów, można ją dodawać do dressingów sałatkowych na bazie jogurtu. Świetnie się sprawdzi w humusach z gotowanych warzyw strączkowych czyli pastach z gotowanej fasoli, cieciorki, bobu, soczewicy. 

W medycynie nasiona kozieradki wykorzystuje się jako naturalny środek przeczyszczający, wspomagający trawienie lub jako lekarstwo na kaszel i zapalenia oskrzeli. Dodane do kasz, zbóż i pieczywa, pomagają zwiększyć produkcję mleka u kobiet karmiących.

Nasiona kozieradki są jednym z rekomendowanych składników diety cukrzycowej.

Uwaga: Częste spożywanie kozieradki może powodować specyficzny, „kozi” zapach potu. U kobiet przyspiesza laktacje.

Kozieradki nie powinny stosować kobiety w ciąży, gdyż pobudza skurcze macicy. Osoby chore na cukrzycę przed użyciem kozieradki powinny skonsultować się z lekarzem.

Opakowanie:

60g

Napisz opinię

Kozieradka Eko 60g Dary Natury

Kozieradkę stosuje się jako przyprawę do cielęciny, baraniny, drobiu i ryby. Podnosi walory smakowe w mieszankach przyprawowych. Kozieradka wpływa korzystnie na układ krwionośny, zmniejszając ilość cholesterolu LDL i poprawiając stan naczyń krwionośnych

Napisz opinię

 

Właściwości kozieradki:

  • Zapobiega krzywicy, niedokrwistości i apatii u dzieci.
  • Działa mlekopędnie.
  • Śluzy powlekają i osłaniają błony śluzowe jamy ustnej, gardła i przewodu pokarmowego. Działają przeciwzapalnie i przeciwkaszlowo.
  • Śluzy i pektyny kozieradkowe regulują wypróżnienia i wzmagają procesy odnowy nabłonka jelit.
  • Działa przeciwmiażdżycowo.
  • Zapobiega marskości wątroby, przyśpiesza procesy eliminacji toksyn z organizmu.
  • Zapobiega także zastojom żółci i rozwojowi kamicy żółciowej.
  • Chroni wątrobę przed wpływem niektórych ksenobiotyków (leków, węglowodorów).
  • Preparaty kozieradkowe mają działanie przeciwdepresyjne.
  • Zastosowana zewnętrznie działa regenerująco na skórę i śluzówki (irygacje i nasiadówki ginekologiczne, lewatywy doodbytnicze, płukanki, okłady, przemywanie schorzałych miejsc).
  • Pomaga w leczeniu owrzodzeń żylakowatych, ran, świądu odbytu, odleżyn. Zmielone nasienie kozieradki wymieszane z tranem lub maścią tranową na papkę jest znakomitym środkiem gojącym rany, oparzenia, odmrożenia i ropnie.

Zdrowotna mikstura wzmacniająca:

  • 1 kg miodu
  • 100 g nasion kozieradki
  • po 10 g: macierzanki, rzepiku, krwawnika, tymianku, kminku
  • po 5 g pokrzywy, lebiodki, lubczyku i hyzopu.

Miód ucieramy z mieszanką przypraw. W chłodnym miejscu można przechowywać nawet przez rok. Zażywamy dwa razy dziennie po łyżce stołowej – rano, najlepiej godzinę przed śniadaniem, i wieczorem przed snem. Dzieciom podajemy mniejszą porcję – dwa razy dziennie po łyżeczce od herbaty.

Kozieradka na poprawę stanu kości:

  • 150 g kozieradki
  • 30 g rzepiku
  • 20 g korzenia żywokostu
  • 20 g rdestu ptasiego
  • 20 g kłącza perzu
  • 10 g pokrzywy
  • 10 g tymianku

Zemleć zioła na proszek, dodać do 1 kg miodu i dokładnie wymieszać. Zażywać po 1 łyżce stołowej rano i wieczorem. Można popić niewielką ilością przegotowanej wody.

Herbatka ayurwedyjska:

  • 1 łyżeczka nasion kozieradki
  • 1 szklanka wody
  • ½-1 ½ łyżeczki miodu (według uznania)

Zmieszać wodę i kozieradkę w małym naczyniu (może być półlitrowy słoik), pozostawić namoczoną na całą noc. Rano zagotować wodę i nasiona. Odcedzić nasiona i ew. dodać miodu.

Przyprawa bengalska:

  • 2 łyżki kuminu
  • 2 łyżki nasion kopru włoskiego
  • 2 łyżki nasion gorczycy
  • 2 łyżki nasion czarnuszki
  • 2 łyżki nasion kozieradki

Mieszanka wzmacniająca:

Gdy organizm jest osłabiony, anemiczny, gdy brakuje nam energii do życia, czujemy osłabieni po zimie, gdy mamy problemy z pamięcią i koncentracją możemy przygotować następującą mieszankę:

  • 50g nasion kozieradki
  • 50g lisci pokrzywy
  • 50g siemienia lnianego

Zioła wymieszać, zemleć w młynku do kawy, wymieszać z płynnym miodem, stosować kilka razy dziennie po 1 łyżeczce.

Herbatka usuwająca śluz:

  • 50g nasion kozieradki
  • 50g liści lub korzenia arcydzięgla

Zioła wymieszać, 3 łyżki wsypać do garnka, wlać 4 szklanki wody, zagotować, naciągać pod przykryciem ok. 15 min, przecedzić. Wypić ciepłą w ciągu dnia.
Kozieradka rozpuszcza i wydala chorobotwórczy śluz z organizmu, dzięki czemu poprawia przemianę materii, zaś krew sprawniej popłynie i właściwie odżywi każdą część ciała.

Źródło:
Portal "Dzieci są ważne".

Produkty powiązane

30 innych produktów w tej samej kategorii:

Porównanie 0