Kozieradka Eko 60g Dary Natury

Kozieradkę stosuje się jako przyprawę do cielęciny, baraniny, drobiu i ryby. Podnosi walory smakowe w mieszankach przyprawowych. Kozieradka wpływa korzystnie na układ krwionośny, zmniejszając ilość cholesterolu LDL i poprawiając stan naczyń krwionośnych

Więcej szczegułów

Nowy produkt

5,41 zł

5,41 zł per szt.
Chwilowo niedostępny. Czekamy na dostawę.

Dodaj do porównania

 
Opis

KOZIERADKA ZIARNO EKO 60G

Kozieradka pospolita, czyli koniczyna grecka (łac. Trigonella foenum-graecum L) jest jednoroczną rośliną z rodziny bobowatych. Rośnie do 60 cm wysokości i wywodzi się z Azji i Europy Wschodniej. Dziś występuje na całym świecie w obszarze umiarkowanego klimatu, również w Polsce. Jest nazywana inaczej bożą trawką.

Wszechstronne właściwości nasion kozieradki wykorzystuje się do dziś i to zarówno w medycynie, kosmetyce, jak i w kuchni.

Zawarty w nasionach kozieradki błonnik rozpuszczalny zwiększa masę jedzenia i przyspiesza ruchy jelit. Spożywanie nasion polecane jest głównie osobom, które borykają się z zaparciami.

Kozieradka wpływa korzystnie na układ krwionośny, zmniejszając ilość cholesterolu LDL i poprawiając stan naczyń krwionośnych. Korzystne działanie kozieradki wynika z tego, że zawiera ona saponiny steroidowe, które hamują wchłanianie cholesterolu i trójglicerydów. Z tego powodu, dodawanie kozieradki do potraw, to jeden z najlepszych sposobów na pozbycie się problemów z wysokim cholesterolem.

Kozieradka jest dobrym źródłem selenu, żelaza, krzemu. Stymuluje wytwarzanie śluzów, dzięki czemu pomaga usuwać alergeny z układu oddechowego oraz toksyny z dróg moczowych.

Posiada działanie żółciopędne, mlekopędne, moczopędne i rozkurczowe. Pobudza również wydzielanie soku trzustkowego, żołądkowego i jelitowego. Pomaga w regulacji wypróżniania, pobudza regenerację tkanek, aktywuje procesy wytwarzania krwinek czerwonych.

Zalety stosowania kozieradki:

- obniżanie poziomu cholesterolu
- zmniejszenie ryzyka chorób serca
- wspieranie trawienia
- normowanie poziomu glukozy
- zmniejszania nadkwasoty
- wspieranie odchudzania
- lekarstwo na gorączkę i bóle gardła
- zmniejszanie dolegliwości kobiecych
- zmniejszenie stanów zapalnych skóry
- zmniejszenie widoczności blizn
- łagodzenie stanów egzemy
- poprawa stanu włosów
- zmiękcza skórę przy czyrakach, cystach
- uszczelnia naczynia krwionośne
Skład:

kozieradka* 100% 
*produkt rolnictwa ekologicznego

Stosowanie:

Ich smak jest mocny, aromatyczny, słodko-gorzki, przypomina nieco palony cukier. Stanowią one najczęściej samodzielną przyprawę lub składnik mieszanki przyprawowej (curry, garam masala). świeże lub suszone stanowią główny składnik potraw na bazie szpinaku, marchwi, ziemniaków. Z kolei kiełki nasion kozieradki, wzbogacają smak sałatek i past.

Uprażoną i zmieloną kozieradką można przyprawiać pieczone ziemniaki, gotowaną marchewkę, fasolę, kotlety selerowe, brokułowe lub kalafiorowe, ale także potrawy z jaj i zupy warzywne. Nadaje się do zaprawiania dipów jogurtowych oraz twarogów, można ją dodawać do dressingów sałatkowych na bazie jogurtu. Świetnie się sprawdzi w humusach z gotowanych warzyw strączkowych czyli pastach z gotowanej fasoli, cieciorki, bobu, soczewicy. 

W medycynie nasiona kozieradki wykorzystuje się jako naturalny środek przeczyszczający, wspomagający trawienie lub jako lekarstwo na kaszel i zapalenia oskrzeli. Dodane do kasz, zbóż i pieczywa, pomagają zwiększyć produkcję mleka u kobiet karmiących.

Nasiona kozieradki są jednym z rekomendowanych składników diety cukrzycowej.

Uwaga: Częste spożywanie kozieradki może powodować specyficzny, „kozi” zapach potu. U kobiet przyspiesza laktacje.

Kozieradki nie powinny stosować kobiety w ciąży, gdyż pobudza skurcze macicy. Osoby chore na cukrzycę przed użyciem kozieradki powinny skonsultować się z lekarzem.

Opakowanie:

60g

Napisz opinię

Kozieradka Eko 60g Dary Natury

Kozieradkę stosuje się jako przyprawę do cielęciny, baraniny, drobiu i ryby. Podnosi walory smakowe w mieszankach przyprawowych. Kozieradka wpływa korzystnie na układ krwionośny, zmniejszając ilość cholesterolu LDL i poprawiając stan naczyń krwionośnych

Napisz opinię

 

Właściwości kozieradki:

  • Zapobiega krzywicy, niedokrwistości i apatii u dzieci.
  • Działa mlekopędnie.
  • Śluzy powlekają i osłaniają błony śluzowe jamy ustnej, gardła i przewodu pokarmowego. Działają przeciwzapalnie i przeciwkaszlowo.
  • Śluzy i pektyny kozieradkowe regulują wypróżnienia i wzmagają procesy odnowy nabłonka jelit.
  • Działa przeciwmiażdżycowo.
  • Zapobiega marskości wątroby, przyśpiesza procesy eliminacji toksyn z organizmu.
  • Zapobiega także zastojom żółci i rozwojowi kamicy żółciowej.
  • Chroni wątrobę przed wpływem niektórych ksenobiotyków (leków, węglowodorów).
  • Preparaty kozieradkowe mają działanie przeciwdepresyjne.
  • Zastosowana zewnętrznie działa regenerująco na skórę i śluzówki (irygacje i nasiadówki ginekologiczne, lewatywy doodbytnicze, płukanki, okłady, przemywanie schorzałych miejsc).
  • Pomaga w leczeniu owrzodzeń żylakowatych, ran, świądu odbytu, odleżyn. Zmielone nasienie kozieradki wymieszane z tranem lub maścią tranową na papkę jest znakomitym środkiem gojącym rany, oparzenia, odmrożenia i ropnie.

Zdrowotna mikstura wzmacniająca:

  • 1 kg miodu
  • 100 g nasion kozieradki
  • po 10 g: macierzanki, rzepiku, krwawnika, tymianku, kminku
  • po 5 g pokrzywy, lebiodki, lubczyku i hyzopu.

Miód ucieramy z mieszanką przypraw. W chłodnym miejscu można przechowywać nawet przez rok. Zażywamy dwa razy dziennie po łyżce stołowej – rano, najlepiej godzinę przed śniadaniem, i wieczorem przed snem. Dzieciom podajemy mniejszą porcję – dwa razy dziennie po łyżeczce od herbaty.

Kozieradka na poprawę stanu kości:

  • 150 g kozieradki
  • 30 g rzepiku
  • 20 g korzenia żywokostu
  • 20 g rdestu ptasiego
  • 20 g kłącza perzu
  • 10 g pokrzywy
  • 10 g tymianku

Zemleć zioła na proszek, dodać do 1 kg miodu i dokładnie wymieszać. Zażywać po 1 łyżce stołowej rano i wieczorem. Można popić niewielką ilością przegotowanej wody.

Herbatka ayurwedyjska:

  • 1 łyżeczka nasion kozieradki
  • 1 szklanka wody
  • ½-1 ½ łyżeczki miodu (według uznania)

Zmieszać wodę i kozieradkę w małym naczyniu (może być półlitrowy słoik), pozostawić namoczoną na całą noc. Rano zagotować wodę i nasiona. Odcedzić nasiona i ew. dodać miodu.

Przyprawa bengalska:

  • 2 łyżki kuminu
  • 2 łyżki nasion kopru włoskiego
  • 2 łyżki nasion gorczycy
  • 2 łyżki nasion czarnuszki
  • 2 łyżki nasion kozieradki

Mieszanka wzmacniająca:

Gdy organizm jest osłabiony, anemiczny, gdy brakuje nam energii do życia, czujemy osłabieni po zimie, gdy mamy problemy z pamięcią i koncentracją możemy przygotować następującą mieszankę:

  • 50g nasion kozieradki
  • 50g lisci pokrzywy
  • 50g siemienia lnianego

Zioła wymieszać, zemleć w młynku do kawy, wymieszać z płynnym miodem, stosować kilka razy dziennie po 1 łyżeczce.

Herbatka usuwająca śluz:

  • 50g nasion kozieradki
  • 50g liści lub korzenia arcydzięgla

Zioła wymieszać, 3 łyżki wsypać do garnka, wlać 4 szklanki wody, zagotować, naciągać pod przykryciem ok. 15 min, przecedzić. Wypić ciepłą w ciągu dnia.
Kozieradka rozpuszcza i wydala chorobotwórczy śluz z organizmu, dzięki czemu poprawia przemianę materii, zaś krew sprawniej popłynie i właściwie odżywi każdą część ciała.

Źródło:
Portal "Dzieci są ważne".

Produkty powiązane

30 innych produktów w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Porównanie 0