Agar agar 30g kartonik Dary Natury

Agar-agar to roślinna żelatyna, którą uzyskuje się z wodorostów. Jest to naturalna substancja roślinna zastępująca żelatynę. Jest od niej dużo zdrowsza i wydajniejsza, zawiera 80% błonnika. Nie ma koloru, smaku ani zapachu, nie psuje więc cech przygotowywanych potraw.

Więcej szczegułów

Nowy produkt

10,01 zł

10,01 zł za szt.
Chwilowo niedostępny. Czekamy na dostawę.

Dodaj do porównania

 
Opis

AGAR AGAR - naturalny zamiennik żelatyny - 30G

Agar-agar uzyskuje się z wodorostów. Jest to naturalna substancja roślinna zastępująca żelatynę. Jest od niej dużo zdrowsza i wydajniejsza, zawiera 80% błonnika. Nie ma koloru, smaku ani zapachu, nie psuje więc cech przygotowywanych potraw.

Pierwszy raz agar wyodrębniono i wykorzystano na Dalekim Wschodzie w XVII w. w Japonii. W Europie zaczęto go używać dopiero w XIX wieku jako podkład do pożywek bakteriologicznych.

Jest on bezzapachowy, bezsmakowy i wydajniejszy od żelatyny. W dodatku to produkt w pełni naturalny, z którego śmiało mogą korzystać wegetarianie i weganie.

Agar jest w pełni bezpieczny, jeśli spożywamy go w normalnej ilości, np. w postaci galaretek owocowych. Jednak przy większym spożyciu może on wykazać łagodne działanie przeczyszczające.

Ten naturalny zamiennik żelatyny wykorzystuje się m.in. w przemyśle spożywczym przy produkcji słodyczy, farmaceutycznym – jako środek powodujący rozpad tabletek oraz w przemyśle kosmetycznym.

Używany jako zagęszczacz, naturalny konserwant, do żelowania, posiada specyficzną dla siebie zdolność obniżania wartości kalorycznych w połączonych z nim produktach.

Znajduje szerokie zastosowanie do wyrobu lodów, kremów, dżemów, konfitur, syropów, konserw, majonezu, piwa i wina oraz do produkcji kosmetyków, pasty do zębów a nawet do niektórych farb i lakierów.

ZALETY:

  • pochodzi ze źródła roślinnego
  • 10 razy wydajniejsza od żelatyny (15g wystarcza na 0,5 l płynu aby powstała galaretka)
  • nadaje się do diety wegetariańskiej i wegańskiej
  • ma 8-mio krotnie silniejsze właściwości żelujące niż żelatyna
  • daje uczucie uczucie pełności, które może wspomagać odchudzanie
  • to naturalny regulator i regenerator układu pokarmowego, pomaga w codziennym opróżnianiu i trawieniu
  • działa antybakteryjnie
  • ma bardzo mało kalorii
  • jest bogaty w witaminy – A,C,D,K
  • jest największym źródłem soli mineralnych (wapnia i żelaza, fosforu, magnezu) oraz mikroelementów (praktycznie wszystkich, szczególnie jodu, krzemu, magnezu, miedzi, selenu, itd.
  • pomaga wyeliminować zbędny cholesterol
  • oczyszcza organizm z metali ciężkich, środków trujących oraz substancji radioaktywnych
  • obniża przyswajalność spożywanych tłuszczy oraz rozkładają nadmiar tłuszczu
  • aminokwasy uzupełniają białka innych pokarmów: zawierają wszystkie istotne aminokwasy oraz dziewięć mniej istotnych
  • aktywują układ odpornościowy, oczyszczają ciało z toksyn oraz wzmacniają kości, włosy i paznokcie
Sposób użycia:

- 1 łyżeczkę (około 5g) agaru + suche komponenty wymieszać w 0,5 litra zimnego płynu.

- Ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia/ gotować 1 - 2 minuty i odstawić w chłodne miejsce.

Doskonale nadaje się do każdej potrawy, którą należy zmienić z formy płynnej na stałą.

Polecany także do dań wegetariańskich.

UWAGA! agar w proszku rozpuszczamy w zimnych płynach!

Agar-agar można wykorzystać do:

  • przygotowywania galaretek
  • zagęszczania sosów, napojów
  • dań, w których wykorzystuje się żelatynę pochodzenia zwierzęcego jako jej zamiennik
  • herbaty - Japończycy dodają agar-agar do herbaty, po wypiciu której pęcznieje ona w żołądku i daje uczucie sytości
  • tworzenia jadalnych kulek w kuchni molekularnej (wkrop zakraplaczem agar-agar do zimnej oliwy - otrzymasz wyjątkowy kawior)
  • odchudzania - agar-agar dodany do potraw pęcznieje w żołądku dając uczucie sytości.
  • przygotowywania przetworów takich jak: galaretki, dżemy, konfitury
  • tężeje w temperaturze pokojowej
  • zetnie się nawet z kiwi, które uniemożliwia proces zastygania w przypadku żelatyny
W 100g Agaru to: 306 kcal, 80g węglowodanów, 8g błonnika i 0,5g tłuszczów (głównie omega-3) oraz śladowe ilości białka. Zawiera również kwas foliowy, witaminy K, E, B6 oraz ryboflawiny. Agar zawiera także niewielkie ilości manganu, magnezu, żelaza, wapnia, sodu i cynku.
Zawiera śladowe ilości składników mineralnych, tj.: jod, sód, potas, wapń, magnez, mangan, cynk, żelazo oraz wysoką zawartość błonnika pokarmowego, korzystnie oddziaływującego i regulującego pracę układu pokarmowego.
Skład:

agar - wyciąg z alg morskich 100%

Opakowanie: 30g

Napisz opinię

Agar agar 30g kartonik Dary Natury

Agar-agar to roślinna żelatyna, którą uzyskuje się z wodorostów. Jest to naturalna substancja roślinna zastępująca żelatynę. Jest od niej dużo zdrowsza i wydajniejsza, zawiera 80% błonnika. Nie ma koloru, smaku ani zapachu, nie psuje więc cech przygotowywanych potraw.

Napisz opinię

Produkty powiązane

30 innych produktów w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Porównanie 0