DO SŁODZENIA


Naturalne słodziki – zdrowe zamienniki cukru

Każdy już chyba zdaje sobie sprawę, że nadmierne ilości cukru w diecie nie służą nikomu. O ile jeszcze słodzenie kawy czy herbaty jedną lub dwiema łyżeczkami cukru, nikomu nie zaszkodzi, o tyle sięganie po duże ilości słodyczy czy domowych wypieków na bazie sacharozy, może już się negatywnie odbić na zdrowiu. Wiedzą o tym doskonale osoby chorujące na cukrzycę. Dla nich właściwie każda ilość cukru jest niewskazana. Co zatem w sytuacji, kiedy nie możemy spożywać cukru, a tęsknimy za słodkim smakiem? Wówczas warto sięgnąć po naturalne słodziki takie jak erytrytol czy ksylitol. Nazwy te brzmią dla Ciebie dość enigmatycznie? Pozwól, że przybliżymy Ci właściwości każdego z tych produktów.

Ksylitol – zdrowy zamiennik cukru

Jednym ze zdrowych zamienników cukru, które teraz możemy znaleźć w sklepach z naturalną żywnością niewątpliwie jest ksylitol, zwany inaczej cukrem brzozowym. Pozyskuje się go z fińskiej brzozy. W smaku jest bardzo zbliżony do klasycznego cukru. Wyczuwa się w nim też przyjemną, miętową nutę.

Ksylitol posiada szereg cennych właściwości prozdrowotnych. Przede wszystkim zawiera o połowę mniej kalorii i posiada bardzo niski indeks glikemiczny, co oznacza, że nie podnosi poziomu glukozy we krwi. Może być zatem swobodnie stosowany przez osoby z cukrzycą. Ponadto, ksylitol, jako zdrowy zamiennik cukru, działa korzystnie na nasze kości, zwiększa bowiem przyswajanie przez nie wapnia. Do tego znakomicie wpływa na zęby i dziąsła, wykazuje bowiem działanie antybakteryjne, dzięki temu zapobiega rozwijaniu się próchnicy. Do tego posiada zasadowy odczyn, co również pozytywnie wpływa na organizm i podnosi odporność. 

Erytrytol – zamiennik cukru dla cukrzyków

Innym, zdrowym zamiennikiem cukru pochodzącym z tej samej grupy substancji co ksylitol, jest erytrytol. Cechuje się on podobnym działaniem co poprzednik, pozytywnie wpływa na zęby i działa antybakteryjnie. W smaku erytrytol jest o 60 – 70 % mniej słodki niż sacharoza. Trzeba go zatem stosować więcej zarówno do słodzenia napojów, jak i przy pieczeniu. Zaletą tego zamiennika cukru dla cukrzyków jest brak jakichkolwiek dodatkowych posmaków. Ponadto ten naturalny słodzik zupełnie nie zawiera kalorii, jest więc idealny w odchudzaniu, i ma zerowy indeks glikemiczny, co czyni go wyborem idealnym dla diabetyków.

Pozostałe naturalne słodziki

Erytrytol i ksylitol stanowią najbardziej popularne, zdrowe zamienniki cukru. Ich smak jest także najbardziej zbliżony do tradycyjnej sacharozy, dzięki czemu, wybierając je, łatwo jest się przestawić i wykluczyć zwykły cukier zupełnie z menu. Jednak sklepy z naturalną żywością oferują również całą gamę innych naturalnych słodzików takich jak stewia czy cukier kokosowy. Ten ostatni cechuje się dodatkowo wspaniałym aromatem i smakiem, który świetnie wzbogaca kawę oraz wszelkie desery powstałe na jego bazie. Ponadto posiada niższy indeks glikemiczny niż sacharoza, jednak zawartość kalorii jest porównywalna. Cukier kokosowy dostarcza także niewielkich ilości składników mineralnych.

Jaki słodzik dla cukrzyków?

Osoby chorujące na cukrzycę i insulinooporność często ograniczają cukier w diecie. Tradycyjna sacharoza faktycznie nie jest wskazana, jednak istnieje cały szereg substancji, które mogą ją skutecznie zastąpić. Do najbardziej popularnych słodzików dla cukrzyków zalicza się ksylitol, erytrytol, stewię czy cukier kokosowy. Na rynku istnieją również sztuczne słodziki pozbawione kalorii oraz posiadające niski indeks glikemiczny jednak badania dowodzą, że posiadają one szereg szkodliwych substancji, których warto unikać w codziennej diecie. Ponadto sztuczne słodziki mają charakterystyczny, chemiczny posmak, który łatwo psuje smak napojów. Kompletnie nie nadają się też one do zastępowania cukru w wypiekach.

Ksylitol – zdrowy cukier dla diabetyków

Jednym z najbardziej bezpiecznych dla zdrowia grup słodzików dla cukrzyków są poliole. Zalicza się do nich m.in. ksylitol, erytrytol czy maltitol. Posiadają one podobne właściwości, a do tego cechuje je niski indeks glikemiczny oraz niska kaloryczność. Ponadto w przeciwieństwie do tradycyjnego cukru poliole posiadają dobroczynne właściwości dla zdrowia. Szczególnie ksylitol, czyli cukier brzozowy, bardzo pozytywnie się wyróżnia. Przede wszystkim zwiększa mineralizację kości, czyni je mocniejszymi i wspiera wchłanianie przez nie wapnia. Ponadto ksylitol dobroczynnie wpływa również na zęby. W przeciwieństwie do tradycyjnego cukru, wykazuje działanie antybakteryjne. Słodycze i napoje nim słodzone nie dość, że nie psują zębów, to wręcz zapobiegają powstawaniu próchnicy. Do tego badania dowodzą, że ksylitol dba o prawidłową równowagę kwasowo – zasadową w organizmie, co ma przełożenie na wysoką odporność.

Erytrytol – słodzik dla cukrzyków i osób odchudzających się

Doskonałym słodzikiem dla cukrzyków jest także erytrytol, który należy do tej samej grupy substancji co ksylitol. Różni się on jednak nieco smakiem, gdyż jest mniej słodki niż sacharoza, trzeba zatem stosować go więcej, by uzyskać ten sam efekt. Ponadto posiada charakterystyczny orzeźwiający posmak. Jego dużą zaletą jest fakt, że praktycznie nie zawiera kalorii i ma zerowy indeks glikemiczny. Stanowi zatem idealny cukier dla cukrzyków. Podobnie jak ksylitol, erytrytol korzystnie wpływa na stan zębów, odkwaszanie organizmu, a do tego zawiera w swoim składzie antyoksydanty, które niwelują wolne rodniki. 

Słodziki dla cukrzyków z grupy polioli stanowią znakomitą alternatywę dla osób chorujących na cukrzycę i insulinooporność. Ich stosowanie właściwie nie ma żadnych skutków ubocznych, a przy tym bardzo korzystnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Ksylitol i erytrytol to produkty, które z pewnością docenią wszyscy, którzy muszą dbać o indeks glikemiczny swoich posiłków oraz o ich kaloryczność. 

Cukier koksowy – czy to dobry słodzik dla cukrzyków?

W ofercie sklepu Ecoshop.com.pl znajduje się także cukier kokosowy, który charakteryzuje się nieco niższą kalorycznością oraz niższym indeksem glikemicznym w porównaniu do tradycyjnej sacharozy. Czy jest to jednak dobry słodzik dla diabetyków? Osoby chorujące na cukrzycę czy insulinooporność oczywiście mogą, od czasu od czasu, sięgnąć po cukier kokosowy. Jednak jego parametry (kaloryczności i indeks glikemiczny) nie są na tyle niskie, by uznać go za w 100% bezpieczny słodzik dla diabetyków. Oczywiście można go stosować, ale raczej z założeniem, że wpływa on na organizm podobnie jak sacharoza.

Cukier kokosowy stanowi wspaniały dodatek od napojów i deserów. Pięknie pachnie, nadając wypiekom czy kawie pysznego aromatu. Do tego słodzik ten zawiera szereg dobroczynnych dla organizmu minerałów, stanowi zatem zdrowszą alternatywę dla sacharozy.

Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Więcej informacji