Jogurt Naturalny - bakterie saszetka Kempisty, Leczenie Żywieniem
Jogurt Naturalny - bakterie saszetka Kempisty, Leczenie Żywieniem
Jogurt Naturalny - bakterie saszetka Kempisty, Leczenie Żywieniem
Jogurt Naturalny - bakterie saszetka Kempisty, Leczenie Żywieniem
Jogurt Naturalny - bakterie saszetka Kempisty, Leczenie Żywieniem
Jogurt Naturalny - bakterie saszetka Kempisty, Leczenie Żywieniem

EKO Jogurt naturalny - bakterie liofilizowane

1 Reviews
5905279349018
31,49 zł

(19,90 zł szt)

Brutto
Produkt dostępny

Możliwy odbiór osobisty w sklepie Ecoshop Brzeg

Jedyne w Polsce bakterie liofilizowane z certyfikatem EKO

Polecany jest szczególnie dla seniorów do regularnego spożywania. Zawiera bakterie którym przypisuje się pozytywny wpływ na długowieczność.  U osób starszych zmienia się skład flory bakteryjnej przewodu pokarmowego. Dlatego korzystne jest regularne stosowanie jogurtu naturalnego na zmianę z jogurtem L+. Cena obejmuje 1 szt.

zegarek

Zamów do 12:00 wyślemy tego samego dnia roboczego

inpost

Wysyłka już od 9,99 zł

inpost

Zamów TERAZ i odbierz za 30 minut w sklepie

inpost

Darmowa dostawa już od 200 zł

 

EKO Jogurt naturalny - bakterie liofilizowane do samodzielnego fermentowania mleka - 1 sztuka (oryginalna saszetka Jadwigi Kempisty)

Najlepiej spożyć przed 08/2023

  • Jest to zestaw bakterii do wytworzenia jogurtu naturalnego z mleka. Bakterie liofilizowane pozwalają na przeprowadzenie samodzielnej fermentacji jogurtowej w domowych warunkach.
  • Tak przygotowany jogurt zawiera zdecydowanie więcej cennych dla zdrowia drobnoustrojów, które dbają o prawidłowy skład flory bakteryjnej w jelitach. 
  • Regularne spożywanie eko jogurtów naturalnych przygotowanych z użyciem bakterii liofilizowanych może skutecznie pomóc w podnoszeniu odporność organizmu.
  • Może także wspomóc łagodzenie objawów różnorodnych chorób autoimmunologicznych.
  • Saszetka zawiera bakterie: Streptococcus thermophilus, Lactococcus bulgaricus
  • Z 1 saszetki otrzymujemy 1 litr jogurtu. Produkt do wielokrotnego namnażania, nawet przez 6 miesięcy
  • Bakterie liofilizowane w saszetce są łatwe w namnażaniu. Każdy będzie w stanie przeprowadzić fermentację, wykonując kroki zawarte w instrukcji.

Sposób użycia:

  • regularnie namnażać zgodnie z instrukcją. Najlepiej namnażać co 1-3 dni, ponieważ bakterie często namnażane są mocne i żyją dłużej. 
  • jogurt spożywamy regularnie, najlepiej codziennie

Terapia jogurtowa Jadwigi Kempisty. Jak zacząć ?

1.    Terapię jogurtową rozpoczynamy od jogurtu L+.

Zostaje przywrócona prawidłowa flora bakteryjna przewodu pokarmowego. Szczególnie ważna jest bakteria Acidophilus, która odgrywa kluczową rolę, ponieważ:

  • wspomaga leczenie chorób przewodu pokarmowego
  • wspomaga leczenie chorób spowodowanych przez Helicobacter pylori.

2.   Po 14 dniach dołączamy inne bakterie. Jogurt naturalny, kwaśne mleko lub kefir.

Rano nadal pijemy jogurt L+ a w południe i wieczorem drugi produkt. Łącznie nawet 1 litr dziennie.

Jogurt naturalny Sun and Food jest odpowiedni dla:

  • seniorów
  • osób wykonujących duży wysiłek fizyczny
  • osób dbających o zdrowie

Jak przeprowadzić pierwszą fermentację z bakteriami Sun and Food?

  1. Podgrzewamy 1 litr mleka surowego (najlepiej tłustego mleka krowiego, koziego lub owczego) do temp. 80°C, aby zabić obce bakterie (na powierzchni mleka pojawia się pierwszy kożuszek). Jeżeli używamy mleka pasteryzowanego (t.zw. mleko świeże przechowywane w lodówkach sklepowych ) podgrzewamy je tylko do temp. 42°. Mleko UHT nie nadaje się do fermentacji!
  2. Przelewamy mleko do wyparzonych pojemniczków w jogurtownicy lub innego naczynia (najlepiej szklanego, może być zwykły słoik) i studzimy do temp. około 42°C. 
  3. Dopiero teraz otwieramy saszetkę z bakteriami, wsypujemy do mleka, mieszamy i szczelnie zamykamy naczynie. WAŻNE: naczynie musi mieć szczelną pokrywkę!!
  4. Zostawiamy do fermentacji 12-16 godzin w temperaturze około 42°C (czas fermentacji może ulec zmianie w zależności od warunków zewnętrznych, np temperatury pomieszczenia). Naczynie można umieścić w garnku z ciepłą wodą lub zawinąć w koc, aby jak najdłużej utrzymać temperaturę.
  5. Czekamy aż do uzyskania właściwej gęstej konsystencji. Najlepiej jest po 12 godzinach sprawdzić czy mleko zgęstniało. Jeśli jeszcze jest rzadkie należy kontynuować fermentację, jeśli naczynie stoi w garnku z wodą należy wymienić wodę na ciepłą. Sprawdzić po kolejnych 2 godzinach. W rzadkich przypadkach fermentacja może trwać nawet 24 godziny.
  6. Unikamy wstrząsania naczyniem!
  7. Po skwaszeniu rozszczelniamy pokrywkę i wstawiamy do lodówki na kolejne kilka godzin i potem gotowy jogurt przechowujemy w lodówce.

    Kolejne fermentacje. Następne namnażanie robimy w ciągu 1-3 dni. Nie później niż 7 dni. Im starszy zakwas, tym gorzej się namnaża.

    1. Podgrzewamy 1 litr surowego mleka (najlepiej tłustego mleka krowiego, koziego lub owczego) do temp. 80°C, aby zabić obce bakterie (na powierzchni mleka pojawia się pierwszy kożuszek). Jeżeli używamy mleka pasteryzowanego (t.zw. mleko świeże przechowywane w lodówkach sklepowych ) podgrzewamy je tylko do temp. 42°. Mleko UHT nie nadaje się do fermentacji!
    2. Przelewamy mleko do wyparzonych pojemniczków w jogurtownicy lub innego naczynia (najlepiej szklanego, może być zwykły słoik) i studzimy do temp. około 42°C. 
    3. Do mleka dodajemy 4 łyżki wytworzonego wcześniej jogurtu. Mieszamy i szczelnie zamykamy naczynie. WAŻNE: naczynie musi mieć szczelną pokrywkę!!
    4. Zostawiamy do fermentacji na 6-12 godzin w temperaturze około 42°C (czas fermentacji może ulec zmianie w zależności od warunków zewnętrznych, np temperatury pomieszczenia). Naczynie można umieścić w garnku z ciepłą wodą lub zawinąć w koc, aby jak najdłużej utrzymać temperaturę. Czas kolejnej fermenetacji jest krótszy niż pierwszej
    5. Czekamy aż do uzyskania właściwej gęstej konsystencji. Najlepiej jest po 6 godzinach sprawdzić czy mleko zgęstniało. Jeśli jeszcze jest rzadkie należy kontynuować fermentację, jeśli naczynie stoi w garnku z wodą należy wymienić wodę na ciepłą. Sprawdzić po kolejnej godzinie.
    6. Podczas namnażania unikamy wstrząsania naczyniem!
    7. Po skwaszeniu rozszczelniamy pokrywkę i wstawiamy do lodówki na kolejne kilka godzin i potem gotowy zakwas przechowujemy w lodówce.
    8. Namnażanie możemy powtarzać wielokrotnie, również ilościowo, aż do czasu kiedy produkt straci swoje właściwości (zmieni się zapach, konsystencja, smak). Oznacza to, że należy zaszczepić nową kulturę bakterii. Fermentację należy przeprowadzać w możliwie sterylnych warunkach, wyparzać naczynia i akcesoria, aby jak najdłużej zachować czystość szczepu.
    19 Przedmioty
    5905279349018
    1 Reviews

    Dzięki tym bakterią można w łatwy sposób stworzyć naturalny i zdrowy jogurt. Polecam
    By Łukasz on 2023-05-23

    Zobacz także

    Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Więcej informacji